İçeriğe geç

Atatürk Neden Türkçe Ezan Okuttu

Atatürk ezanı niye Türkçe yaptı?

Camilerde halka okunan Arapça vaazların halk tarafından anlaşılmadığını açıkladı. Vaazların kendi dili olan Türkçe’de okunmasını istiyordu, böylece insanlar söylenenleri anlayabiliyordu. Ayrıca ezanın, yani ezanın Türkçe okunmasını istiyordu.

Ezanın Türkçe okunması olayı nedir?

Uygulama Ramazan’dan sonra da devam etti ve 18 Temmuz 1932’de Diyanet İşleri Başkanlığı “fetva tarzında” 636 sayılı yeni bir genelge yayınladı. Atatürk’e atıfla yayınlanan bu genelge, ezan ve ikametin Arapça okunmasını yasakladı. O günden itibaren Türkiye’deki tüm camilerde ezan Türkçe okundu.

Atatürk Arapçayı yasakladı mı?

Arapça dilinin kullanılması, Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle 1932’de Diyanet tarafından yasaklanmış, 18 yıl sonra, 16 Haziran 1950’de yasak kaldırılmıştır.

Türkçe ezan kimin fikriydi?

“Ayetlerin, duaların, vaazların Türkçe okunmaları kabul edilmeli ve kullanılmalıdır.” Daha sonra 1932 yılında Atatürk’ün kişisel ilgisiyle Ezan’ın Türkçe okunması fikri uygulamaya konuldu.

Atatürk Kuran için ne dedi?

1922 ve 1923’te verdiği iki konuşmada, “Allah bir ve büyüktür” dedi. 1923’te hediye olarak Kur’an’ı aldığında, “Değeri ölçülemeyecek bu hediyeyi en derin ve en saygılı dini duygularımla saklayacağım” dedi. Sözleriyle bana teşekkür etti.

Türkçe ezan sözü nedir?

Günde beş defa okunan ezanın sözleri şu şekildedir: Allahu Ekber, Allahu Ekber, Allahu Ekber, Allahu Ekber. Eşhedü en lâ ilahe illallah, Eşhedü en lâ ilahe illallah. Eşhedü enne Muhammeden Resûlullah, Eşhedü enne Muhammeden Resûlullah.

Atatürk 1932 yılında ezanı yasakladı mı?

Arapça ezan okunmasını yasaklayan kanunun Atatürk döneminde çıkarılmadığını, Atatürk’ün Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 18 Temmuz 1932 tarihli genelgesiyle Arapça ezan okunmasını ve ikametgahın yasaklandığını ancak şapka işi ve diğer reform konularında olduğu gibi bu alanda da bir kanun çıkarmadığını belirten Burçak, şunları kaydetti:

Türkçe ezan caiz mi?

Diyanet, Kur’an tercümelerinin Kur’an olarak geçerli olmadığını ve bu tercümelere Kur’an denmesinin caiz olmadığını belirtti. Açıklamada, “Kur’an yerine manasını okumak doğru değildir.” denildi. Diyanet açıklamasında, ezanın Türkçe okunmasına atıf yapılarak “Caiz değildir” ifadeleri kullanıldı.

Atatürk’ün Bursa nutku gerçek mi?

Mahkemenin Türk Tarih Kurumu’na yaptığı başvuru üzerine konuşmanın gerçek olduğu varsayıldı.

Atatürk neden Arapçayı değiştirdi?

Harf Devrimi’nin Nedenleri. Alfabe Devrimi’nin en önemli nedenlerinden biri Arap harflerinin Türkçe’ye uygun olmadığı düşüncesidir. Osmanlı alfabesini düzeltmek isteyenlerin öne sürdüğü temel neden, bu alfabenin Türkçe’nin sesli harflerini ifade etmeye yeterli olmamasıydı.

Mustafa Kemal Atatürk neyi yasakladı?

ATATÜRK, Sarayburnu’nda duyduğu kötü bir müzik grubunun etkisinde kalarak, “Bu müzik bizim coşkumuzu anlatmaktan uzaktır” demişti. Bu sözleri yanlış anlaşılmış ve radyolardan Türk müziği kaldırılmıştı.

Atatürk ismi ne zaman yasaklandı?

Soyadı Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden beş ay sonra, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’e, 24 Kasım 1934’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edilen 2587 sayılı Kanun ile “Atatürk” soyadı verildi. 17 Aralık 1934’te çıkarılan kanunla, bu soyadının başkaları tarafından kullanılması yasaklandı.

Ezanın Türkçe okunması neden yanlış?

Ezan, İslam’ın düsturu ve duaya bir davet olduğundan, bu davet, farklı dilleri konuşan bütün Müslümanlara ancak hepsinin ortak şuuruna hitap edilerek ulaştırılabilir, bu da ezanın bilinen orijinal sözleriyle, yani Arapça okunmasıyla sağlanabilir.

Ezan kaç yılında Türkçe oldu?

İlk Türkçe ezan, 3 Şubat 1932’de Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camii’nde okundu. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 18 Temmuz 1932’de yayınladığı bir genelgeyle ezanın sadece Türkçe okunmasına karar verildi.

Osmanlı zamanında Türkçe ezan okundu mu?

İlk Türkçe Ezan, 1885 yılında II. Abdülhamit döneminde yayınlanmıştır.

Atatürk Kuranı kime tercüme ettirdi?

Bunun sonucunda Elmalılı Hamdi Yazır, Atatürk tarafından Kur’an’ın tefsir ve tercümesi için görevlendirildi. Elmalılı Hamdi Yazır, Kur’an-ı Kerim’i “Hak Dini Kur’an Dili Mealli” adıyla Türkçeye tercüme etmiştir.

Kuranı ilk Türkçeye çeviren kimdir?

İlk çeviriler Farsça ve Türkçe olarak yapılmıştır. Batı’da Latince’ye çeviri tarihi 1143’tür. Bu çeviri 1543’te basılmıştır. Günümüze ulaşan en eski el yazması, Şirazlı Hacı Devletşah’ın oğlu Muhammed tarafından kopyalanan (1333) Türk-İslam Eserleri Müzesi’nde bulunan Türkçe çevirisidir.

Ezanın Türkçe okunması kaç yıl sürdü?

18 Temmuz 1932’de yürürlüğe giren bu kararnameyle ezan yaklaşık 18 yıl Türkçe okundu. Ancak Demokrat Parti’nin 16 Haziran 1950’de iktidara gelmesiyle ezanın tekrar Arapça okunmasına izin verildi.

Osmanlı’da ezan Türkçe okundu mu?

İlk Türkçe ezan 1885 yılında II. Abdülhamid döneminde yayınlanmaya başlandı. 1932 yılında ise din dilinin Türkçeleştirilmesi çalışmaları başladı.

Kaynak: eeee.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir