İçeriğe geç

Afyonkarahisarda Ne Yetişiyor

Afyonda en çok ne yetişir?

Tarım: Afyon’un başlıca gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Tarım esas olarak tahıl ekimine dayanır. Buğday, arpa ve ayçiçeği en önemli ürünlerdir. Haşhaş ve şeker pancarı endüstriyel ürünler arasında çok önemli bir yer tutar.

Afyondan ne üretilir?

Eczacılıkta morfin, kodein, tebain, papaverin vb. kullanılır. Alkaloitlerin üretiminde kullanılır. Daha az toksik olarak düşünülebilir, ancak bağımlılık yapıcı olduğu için narkotik olarak da kullanılır. Bu ilaç yutularak, çiğnenerek veya içilerek alınır. Kısa süreli haz verir.

Afyon neyi ile meşhurdur?

Afyonkarahisar, Türkiye’nin önde gelen gastronomi şehirlerinden biridir ve zengin tarihi, doğal güzellikleri ve lezzetli yemekleriyle ünlüdür. Bu şehirde denemeniz gereken başlıca lezzetler şüphesiz sosis, kaymak ve lokumdur.

Afyon’un geçim kaynağı nedir?

Afyonkarahisar ilinde, gelir kaynağı genellikle tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Bahçecilik çoğunlukla dağlar arasındaki ovalarda uygulanmaktadır. Mevsimlik sebze yetiştiriciliğinin yanı sıra, meyve de büyük ölçekte yetiştirilmektedir. Sulama tarımı uygulanan yerlerde, sebze yetiştiriciliği baskındır.

Afyonda hangi tatlı yenir?

Afyon tatlıları denince akla gelen bir diğer lezzet ise Afyon kaymak tatlısı! Süt, un, şeker, krema, vanilya, Hindistan cevizi ve fındıkla hazırlanan Afyon kaymak tatlısı; adeta kaymağın anavatanı olarak bilinen Afyon’u simgeliyor!

Afyonun iklimi nedir?

Afyonkarahisar karasal bir iklime sahip olmasına rağmen, Ege Denizi’nden gelen hava akımları bu iklimi bir nebze olsun yumuşatır. Yazlar serin ve kurak, ilkbaharlar ılık ve yağışlı, kışlar ise karlıdır. Hava sıcaklıkları uzun yıllardır yazın ortalama 24 °C, kışın ise 2 °C olmuştur.

Afyon’da ne ekilir?

İlçede yetiştirilen ürünler: arpa, buğday, şeker pancarı, nohut, yeşil mercimek, ayçiçeği, haşhaş tohumu ve yoncadır. Sebzelerden; biber, domates, fasulye, salatalık, ıspanak, kavun ve karpuz gibi meyveler; elma, armut, erik, kayısı, kiraz, vişne, badem, ceviz ve üzüm yetiştirilmektedir.

Afyon bitkisi nedir?

Afyon nedir? Afyon veya afyon sakızı, haşhaş bitkisi kapsülleri çizildiğinde çıkan süt benzeri suyu toplayarak elde edilen bir narkotik maddedir. Haşhaş kapsülleri yeterince olgunlaştığında çizilir, çiziklerden çıkan sıvı pıhtılaşır ve özel bıçaklarla çıkarılır. Sıvı havayla temas ettiğinde koyu kahverengiye döner.

Afyon’da hangi madenler çıkar?

Afyon ili endüstriyel hammaddeler, özellikle mermer, kuvarsit, kireç taşı, kum-çakıl, tuğla kiremit, diatomlu toprak, kalsit ve grafit açısından önemlidir. Afyon mermer kalitesi ve çeşitliliği nedeniyle dünya standartlarında bir şehirdir.

Afyonun hangi meyvesi meşhur?

İlçemizin kuruluşundan bu yana önemli bir gelir kaynağı olarak bilinen vişne bitkisidir. Meyve suları, tatlılar ve kompostolar gibi birçok tarife lezzet katar. İlçemizde geleneksel olarak her yıl vişne festivali kutlanmaktadır.

Afyonda patatese ne denir?

Şuhut ilçesinde yetiştirilen patates “sarı patates”tir (agire). Sandıklı ilçesinde yetiştirilen patates “beyaz patates”tir (chipslik). Türklerin Orta Asya’dan beri pastırma ve kızarmış etle birlikte tükettiği et ürünlerinden biri olan sucuk, Afyon iliyle özdeşleşmiş ürünlerden biridir.

En iyi Afyon sucuğu hangisi?

Afyonkarahisar’ın meşhur sucuk ve pastırması Ahmet İpek markasıyla sofralarınıza geliyor. Ahmet İpek, kalitesi ve lezzetiyle sizlere geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez malzemelerini sunuyor.

Afyonlular en çok nerede yaşıyor?

Afyon’da nüfus kaydı yapılan diğer illerde ikamet eden kişi sayılarına ilişkin durum; Afyon’un en fazla nüfusa sahip olduğu iller şöyle: Afyonkarahisar 645.764, İzmir 92.810, Eskişehir 61.121, İstanbul 60.634, Denizli 58.003, Antalya 40.401, Ankara 28.782, Isparta 16.832, Kocaeli 16.617. Aydın 13.978, Bursa 13.289…

Afyon kökeni nedir?

İl merkezinde ve il sınırları içerisinde M.Ö. 2. yüzyıldan itibaren halka geçim kaynağı olarak yetiştirilen haşhaş bitkisinin suyu anlamına gelen OPİUM kelimesinin Afion olarak telaffuz edilmesinden dolayı Afyon adı verilmiştir.

Afyon’un eski adı nedir?

Osmanlı arşivlerinde ilin adı “Karahisar-ı Sahip” olarak da geçmekte olup, Afyonkarahisar adının bu dönemde mahalli olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren “Afyonkarahisar” olarak anılmış olup, Atatürk konuşmasında 34 ayrı yerde Afyonkarahisar adını kullanmıştır.

Afyonda hangi hayvancılık yapılır?

Ege bölgesindeki küçükbaş hayvancılığın çoğunluğunu evcil koyunlar ve tüylü keçiler oluşturmaktadır. Koyun yetiştiriciliği Afyonkarahisar, Aydın ve Denizli’de ana faaliyet iken, en yoğun keçi yetiştiriciliği İzmir ve Muğla illerinde gerçekleşmektedir (5).

Afyon’da hangi madenler çıkar?

Afyon ili, özellikle mermer, kuvarsit, kireç taşı, kum-çakıl, tuğla kiremit, diatomlu toprak, kalsit ve grafit olmak üzere endüstriyel hammaddeler açısından önemlidir. Afyon, mermer kalitesi ve çeşitliliği nedeniyle dünya standartlarında bir şehirdir.

Afyonda ceviz yetişir mi?

Ceviz ağaçları sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir. Afyon’un rakımının 800 ila 1000 metre arasında olduğunu düşünürsek Afyon’a uygun ceviz fidanı çeşitleri Chandler cevizi, Franqueta cevizi, Yalova 1-3-4, Kaplan 86 ve Pedro’dur.

Afyonda kestane yetişir mi?

Kestane, Afyon yerleşim merkezinin güneybatısındaki engebeli alanda iki ayrı bölümde yayılmıştır. Bunlardan biri, Çakırköy’ün güneyinde, Alpin Deresi ve çok sayıda geçici derenin bulunduğu Tezekli Tepe’nin (1523 m) kuzey yamacında görülmektedir (Fotoğraf 1 ve 2).

Kaynak: vardarturizm.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir