İçeriğe geç

Bakla Su Ister Mi

Bakla kaç günde bir sulanır?

Bakla tohumları, toprağın nemini sağlamak için ekimden sonra sulanmalıdır. Sulama ihtiyaçları, toprağın kuruluğuna bağlı olarak değişir. Haftada en az bir kez sulanması önerilir.

Bakla sulaması nasıl yapılır?

Kışların soğuk geçtiği ve baklaların ilkbaharda ekilmesi gereken bölgelerde, bitki tohumdan çimlendirilirken ve hava sıcak ve kurakken düzenli sulama yapılmalıdır. Sulama yöntemleri bölgeye bağlı olarak karık veya salma sulamadır.

Bakla güneş sever mi?

Toprak bakla fidelerinizi dikmek için uygunsa, fide dikimi için serin ve rüzgarsız havayı seçin. Fide dikiminde bakla fidelerinin daha fazla güneş ışığından faydalanması için kuzey-güney yönünde ekimi tercih edin, bu uzun vadede hem sulamadan hem de hasattan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

Bakla verimi nasıl artırılır?

Suya iyi tepki veren baklagillerin verimi, uygun sulama ile önemli ölçüde artar. Tarla baklası sulamasında, toprağın 60 cm kök derinliğine kadar nemlendirilmesi verimi en üst düzeye çıkarır. Baklagil bitkisidir ve hasadı zor değildir. Baklagil bitkisinin gövdesi dik büyür ve meyveler daha yüksekte oluşur.

Bakla çok su ister mi?

Bakla genellikle kışın ekildiğinden sulamaya gerek yoktur. İlkbaharın kurak geçtiği yıllarda zamanında ve yeterli sulama yapılması verim kayıplarını önler.

Hangi sebze su istemez?

Soğan ve sarımsak gibi fazla suyu sevmeyen sebzeler tahtalarda yetiştirilir. Ayrıca ilkbahar ve kış aylarında çok fazla su istemeyen salata, marul, turp vb. yetiştirilir. Tür ıslahında da kullanılır.

Baklaya ne kadar su konur?

Bakla tarifi için malzemeler: 500 gram taze bakla, 1 adet büyük soğan, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı un, 1/2 limon suyu, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 3/4 su bardağı su.

Bakla hangi koşullarda yetişir?

İklim gereksinimleri Bitkinin gelişmesi için en iyi sıcaklık 9–18 °C’dir. Tohumların çimlendiği ve bitkinin toprak yüzeyine çıktığı ilk aşamada -4 ila -6 °C’lik sıcaklıklara dayanabilir. Sıcaklığın -10 °C’ye düşmesi bitkilerin ölümüne yol açar. Çimlenme sırasında aşırı yağmur ve kuraklık tarla fasulyesinin verimini önemli ölçüde azaltır.

Bakla kaç derece soğuğa dayanır?

Fide aşamasında -4 °C’ye kadar sıcaklıklara dayanabilen bakla, büyüme aşamasında 20–25 °C’lik optimum bir sıcaklığa ihtiyaç duyar. Daha yüksek sıcaklıklar çiçek ve bakla dökülmesine yol açar (1,2,15). Baklanın soğuk tolerans aralıkları -6 °C (yaz çeşitleri) ile -12 °C (bazı kış çeşitleri) arasında değişir (7,12).

Bakla kaç santim arayla dikilir?

Kış dikiminde m2’ye 35-40 bitki konulmalı, yaz dikimine göre daha fazla olmalıdır. Ilıman bölgelerde sıra arası mesafe 50-60 cm, sıra arası ise 10-15 cm olmalıdır. Küçük taneli çeşitlerde m2’ye 45-55 bitkiye, büyük taneli çeşitlerde ise m2’ye 20 bitkiye düşürülmelidir.

Taze bakla kaç günde yetişir?

İKLİM İHTİYAÇLARI Bakla bitkisinin büyüme mevsimi 120-200 gün olmasına rağmen çok fazla ısıya ihtiyaç duymaz. Baklalar yağmurlu ve nemli ortamları sever. İyi tohum çimlenmesi için 9 °C toprak sıcaklığı ve 10-14 °C hava sıcaklığı beklenir. Bakla bitkisinin gelişmesi için sıcaklığın 10 ila 20 °C arasında olması gerekir.

Bakla hangi aylarda toplanır?

Mayıs ayı enginar, bakla, düğüm otu, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık, barbunya fasulyesi, bezelye, marul ve çilek, yeşil erik, Malta eriği ve dut tüketebileceğiniz bir aydır.

Baklaya hangi gübre atılır?

Dikimden önce, toprağın son sürümünden önce, dekara 500-1000 ml Rivasol® sıvı solucan gübresi, son hacim 30-40 l. Toprak yüzeyine yeteri kadar sulandırılarak püskürtülür ve daha sonra toprağın sürümü tamamlanır, ürünün alt toprağa 10-15 cm kadar nüfuz etmesi sağlanır.

1 dönüm araziden kaç kilo bakla çıkar?

Bir dekar alandan 1000-1500 kg taze bakla, 700-900 kg taze bakla hasadı yapılmaktadır. Kuru tane olarak bir dekardan 150-300 kg tane ürünü elde edilebilmektedir.

Bakla bitkisi ne kadar uzar?

Baklanın bitki boyu çeşide ve iklim koşullarına bağlı olarak 20 ile 140 cm arasında değişmektedir.

Taze bakla kaç günde yetişir?

İKLİM İHTİYAÇLARI Bakla bitkisinin büyüme mevsimi 120-200 gün olmasına rağmen çok fazla ısıya ihtiyaç duymaz. Baklalar yağmurlu ve nemli ortamları sever. İyi tohum çimlenmesi için 9 °C toprak sıcaklığı ve 10-14 °C hava sıcaklığı beklenir. Bakla bitkisinin gelişmesi için sıcaklığın 10 ila 20 °C arasında olması gerekir.

Bakla kaç günde çiçek açar?

Bir bitkideki tüm çiçeklerin çiçek açması için gereken süre 14-20 gündür. Baklalarda çiçek açan çiçeklerin yaklaşık %10-35’i bakladır.

Patlıcan kaç günde bir sulanır?

En uygun ve önerilen sulama yöntemi damla sulamadır. Patlıcanlar büyüme döneminde 7-8 günde bir sulanmalıdır; aksi takdirde gelişme yavaşlar, verim düşer ve meyvelerde acılık başlar. Patlıcanlar çiftlik gübresini ve ticari gübreleri sever. Sonbaharda patlıcan tarlasına dekara 5-6 ton yanmış gübre uygulanmalıdır.

Fasulye kaç günde bir sulanır?

Çiçeklenme ve bakla oluşumu döneminde bitki yeterli su bulamazsa çiçek ve bakla dökülmesi meydana gelir. Aynı zamanda bakladaki tane sayısı azalır. Çiçeklenme döneminden sonra 3-4 sulama yapılabilir. Sıcak havalarda ve kumlu topraklarda sulama 5-10 günde bir, serin ve killi topraklarda ise 10-15 günde bir yapılmalıdır.

Kaynak: cevikman.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir