İçeriğe geç

Vadi Ova Isimleri Nasıl Yazılır

Dağ ova isimleri nasıl yazılır TDK?

Yer adlarında adlar ilk adı takip eder: deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz vb. Türü belirten ikinci adlar büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Anadolu Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat, Süveyş Kanalı, Tuna, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.

Ova isimleri nasıl yazılır?

“Coğrafi adlar” tamlama halinde olup bileşik veya formülsel değilse büyük harflerle yazılır: Ağrı Dağı, Belgrad Ormanı, Tuz Gölü, Konya Ovası vb.

Develi Ovası nasıl yazılır?

Develi Ovası, İç Anadolu Bölgesi’nde Kayseri ili sınırları içerisinde yer alan ve deniz seviyesinden 1150 metre yükseklikte bulunan tektonik bir ovadır.

Ankara Ovası nasıl yazılır?

Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılmalı ve eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime sıklıkla Ankara olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Ankara şeklinde olmalıdır.

Vadi nasıl yazılır?

Vadi kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Vadi kelimesi Arapçada “vādī”dir. Türk Dil Kurumu, web sitesinde vadinin tanımı hakkında bilgi vermektedir.

Konya ovasında nasıl yazılır?

Asya, Afrika, Avrupa, Ağrı Dağı, Konya Ovası, Karadeniz, Tuz Gölü, Kızılırmak, Zigana Geçidi, Belgrad Ormanı… – yer, yön, mekân, bölge belirten sözcükler özel isimden ayrı yazılır ve büyük harfle başlanarak kullanılır: Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Trakya, Güney Afrika…

Harran Ovası nasıl yazılır?

Harran Ovası (Altınbaşak Ovası), Şanlıurfa ilinin güneydoğusundan başlayarak Suriye sınırına kadar uzanan bir bölgedir.

Amik Ovası nasıl yazılır TDK?

Türkçede 3. tekil şahıs iyelik eki -ı,-i,-u,-ü,-sı,-si, -su, -sü biçimindedir. Dolayısıyla “Boğaziçi Köprüsü” ve “Amik Ovası” örneklerinde olduğu gibi, “Van Gölü”, “Cumhuriyet Bayramı” ve “İstiklal Marşı” ifadelerinde de ikinci isim (tamlama halinde) 3. tekil şahıs iyelik ekini taşımaktadır.

Batı Karadeniz nasıl yazılır?

Not: Dünya, Güneş, Ay kelimeleri coğrafi veya astronomik terimler olduğunda büyük harfle başlar, diğer kullanımlarda küçük harfle yazılır.

Gediz Ovası nasıl yazılır?

Özel isimlerden oluşan ifadeler, birleşik kelime değillerse ayrı yazılır ve ifade olan kelimeler büyük harfle yazılır. “Murat Dağı, Tuz Gölü, Gediz Ovası.” Tamamlanmış kelimedeki iyelik eki ve onu izleyen ekler kesme işaretiyle ayrılamaz.

Erzincan Ovası nasıl yazılır?

Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesindeki illerden birini ifade eder. Büyük harflerle ve boşluk olmadan yazılmalıdır. Bu kelime sıklıkla Erzincan olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Erzincan olmalıdır.

Elazığ Ovası nasıl yazılır?

Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesindeki illerden birini ifade eder. Büyük harflerle yazılmalıdır. Bu kelime genellikle elazığ olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Elazığ olmalıdır.

Muş Ovası nasıl yazılır TDK?

İlişki belirten kelimeler büyük harfle başlamaz. Deniz, göl, nehir, ova vb. Eğer isimler yerleşim yerlerinin adını taşımıyorsa, orta isimler küçük harfle başlar.

Dağlar ovalar nasıl yazılır?

Yer adlarında ilk addan sonra şu sözcükler getirilir: deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz vb. Türü belirten orta adlar büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle vb. Bu makale 21 Mayıs 2019’da yayımlandı.

Ovamızın nasıl yazılır?

UYARI: Sonunda 3. tekil şahıs iyelik eki bulunan özel bir ada, başka bir iyelik eki eklendiğinde kesme işareti içermez: Boğaz Köprümüzün güzelliği, Amik Ovamızın bitki örtüsü, Kuşadası’ndaki liman, vb.

Erzincan Ovası nasıl yazılır?

Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesindeki illerden birini ifade eder. Büyük harflerle ve boşluk olmadan yazılmalıdır. Bu kelime sıklıkla Erzincan olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Erzincan olmalıdır.

Elazığ Ovası nasıl yazılır?

Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesindeki illerden birini ifade eder. Büyük harflerle yazılmalıdır. Bu kelime genellikle elazığ olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Elazığ olmalıdır.

Nemrut Dağı nasıl yazılır TDK?

Tamlama biçiminde olup birleşik sözcüğe dönüşmemiş coğrafi adların ikinci sözcükleri küçük harfle yazılır: Toros Dağları, Nilüfer Çayı, Çoruh Nehri, Kadirli İlçesi, Nemrut Dağı, Marmara Denizi, İstanbul İli, Konya İli, Etimesgut İlçesi, Taflan Köyü vb.

TDK dağ evi nasıl yazılır?

– TDK’ya göre, ev sözcüğüyle oluşturulan birleşik sözcüklerin yan yana yazılması kuralı şöyledir: aşevi, huzurevi, matbaa, doğumevi, rasathane, huzurevi, kahvehane, misafirhane, orduevi, öğretmen evi, polis evi, yayınevi vb. ancak şale ve orman evi ayrı ayrı yazılır.

Kaynak: ilmare.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir