İçeriğe geç

Yonca Ya Hangi Gübre Atılır

Yoncaya hangi gübre atılmalı?

Temel gübre ekimden önce ve çoğunlukla ekimle birlikte uygulanır. Temel fosfor bazlı gübrelemeden sonra, Mart ayı sonunda dekara 3-5 kg ​​oranında mono-amonyum fosfat gübresi (MAP) uygulanır. Mono-amonyum fosfat uygulaması, yonca ekiminin ilk yılında ve sonraki her mevsimin başında da tercih edilebilir.

Yonca verimini artırmak için ne yapmalı?

Çimlenme sulamasından sonra toprak altı damla sulamaya geçilmesi yoncanın daha hızlı büyümesini sağlar. Toprak altı damla sulama, ürün gelişimini daha homojen hale getirir ve hasat verimliliğini artırır. Toprak altı damla sulama sistemiyle sulama ve gübreleme sayesinde, sezon başına çelik sayısı 1 ila 3 artar.

Yoncaya Dap gübresi ne zaman atılır?

Yonca gübrelemesinde kullanılan DAP gübresi veya 18 46, %18 azot ve %46 fosfor içermekte olup, yonca ekiminden önce, yılsonunda ve kış başlangıcında kullanılmaktadır.

Yonca nasıl hızlı büyütülür?

Yonca, çok kumlu olmayan, tınlı ve yeterli kireç içeriğine sahip toprakları tercih eder. Yoncanın ekileceği alan drene edilmeli ve düzleştirilmelidir. Yüksek yeraltı suyu ve durgun su, yoncanın düşük verimliliğine yol açar ve giderek seyrekleşir. Bu nedenle, yüzey drenajına büyük önem verilmelidir.

Yonca neyi sever?

Toprak gereksinimleri Yonca, tınlı, hafif kumlu ve yeterince kireçli topraklarda daha iyi büyür. Kök derinliği büyük olduğundan, toprak tabakası da derin olmalıdır. Ancak, yerde durgun su varsa, bitki kökleri çürüyebilir.

Yoncaya kükürt atılır mı?

Öte yandan, çok asidik veya alkali olan topraklar yoncanın incelmesine yol açar. Bu nedenle, alkali ve yüksek pH değerine sahip çok kireçli topraklara kükürt, asidik topraklara ise kireç uygulanmalıdır.

Yoncaya kaç günde bir su verilir?

Genel olarak, yoncanın iki kez sulanması önerilir, bir hafta önce ve bir hafta sonra. Özellikle ilk birkaç yılda yonca daha fazla suya ihtiyaç duyar. Yonca bitkileri sel veya yağmurlama sistemleri kullanılarak sulanabilir. Ancak, sel sulama, arazinin iyi düzleştirilmesini gerektirir.

Yonca çok su ister mi?

Yoncanın yıllık su ihtiyacı yaklaşık 1250-1300 mm’dir. Yaz aylarında su ihtiyacı ayda yaklaşık 250-300 mm’dir. Bu miktar tarla yüzeyinde 25-30 cm su anlamına gelir. İki haftada bir (yaklaşık 15 cm) su verilmesi verimliliği artırır.

1 dönüm ne kadar yonca verir?

Her tür, dekar başına ortalama 1 ila 3 ton yeşil ot üretebilir. Bunun kuru ot eşdeğeri 300 – 800 kg’dır. Tüm yonca proteininin %75’inin yapraklarında bulunduğu düşünüldüğünde; hasat edilen yoncanın kurutulması ve balyalanması işlemi de oldukça önemlidir.

20 20 20 gübre ne işe yarar?

Azot, fosfor ve potasyum açısından zengin eser element besinlerinin bir karışımıdır. Kök sistemini güçlendirir. Dal, yaprak ve sürgünlerin gelişimini destekler ve gelişim bozukluklarını önler. Bileşimindeki eser elementlerle (çinko, demir, bakır, manganez) büyümeyi ve gelişmeyi destekler.

DAP mı 20/20 mi?

Sadece azot ve fosfor temel gübre olarak uygulanacaksa DAP tercih edilmeli, ikinci sırada ise 20.20.0 kompleks gübresi tercih edilmelidir. 1998 yılından sonra 20.20.

18-46 DAP gübre ne işe yarar?

İçerisinde bol miktarda fosfor bulunduğu için kök gelişimini hızlandırır ve bitki gelişiminin erken evrelerinde kök sistemini güçlendirir. Tane ve meyve tutumunu artırarak çiçeklenmeyi sağlar. Fosfor eksikliğinde ürün miktarında ve kalitesinde azalma görülür.

1 dönüm yoncaya ne kadar gübre atılır?

Toprak işleme sırasında dekara 13 veya 14 kg yonca toprak gübresi olarak. Fosfor ilavesi mutlaka yapılmalıdır. Ekim ayında dekara 2 veya 3 kg.

Yoncaya ot ilacı ne zaman atılır?

125 ml/gün. Yoncanın 10-12. yaprak döneminde uygulanır.

Yoncaya azot verilir mi?

Gübreleme Yonca bir baklagil olduğundan ekim yılı dışında azotlu gübre uygulanmaz. Toprakta bulunan azot da dahil olmak üzere uygulanacak azot miktarı dekara yaklaşık 4 kg’dır.

En kaliteli yaprak gübresi hangisi?

İtalya’da üretilen MEGAFLOR, %100 hızlı çözünebilirliği ve saflığı nedeniyle dünyanın en iyi yaprak gübresi olarak kabul edilir ve ağır metaller, klor ve kireç içermez.

18-46 gübre ne zaman atılır?

Çiçeklenmeyi sağlayarak tane ve meyve tutumunu artırır. Fosfor eksikliğinde ürün miktarında ve kalitesinde azalma olur. Ekim/dikimden önce veya ekim/dikim sırasında tohuma veya kök derinliğine uygulanmalıdır.

Yoncaya kaç günde bir su verilir?

Genel olarak, yoncanın iki kez sulanması önerilir, bir hafta önce ve bir hafta sonra. Özellikle ilk birkaç yılda yonca daha fazla suya ihtiyaç duyar. Yonca bitkileri sel veya yağmurlama sistemleri kullanılarak sulanabilir. Ancak, sel sulama, arazinin iyi düzleştirilmesini gerektirir.

Fosfor gübresi ne zaman atılır?

Fosforlu gübreler ekimden hemen önce veya ekim sırasında uygulanmalıdır. Ekimden çok önce veya bitki gelişiminin sonraki aşamalarında uygulanan fosforlu gübreler beklenen faydayı sağlamayabilir. Yeterli toprak nemi fosforun kullanılabilirliğini artırır.

Kaynak: ozgunkozmetik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir