İçeriğe geç

Stajyer Avukat Tanıklıktan Çekinebilir Mi

Avukat tanıklıktan çekilebilir mi?

Bu hususlarda işverenin rızası ile tanıklık yapabilirler. Ancak avukat, onun rızasını almış olsa bile, tereddüt etmeden tanıklık etmekten kaçınabilir ve bu durum hukuki veya cezai sorumluluk doğurur (1136 sayılı Avukatlık Kanunu md. 36).

Kimlerin tanıklıktan çekinme hakkı vardır?

“(1) Aşağıdaki kişiler ifade vermekten kaçınabilirler: (a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. (b) Şüphelinin veya sanığın eşi, artık evli olmasalar bile. (c) Şüphelinin veya sanığın kan veya hısımlık yoluyla ataları veya altsoyları.

Tanıklıktan çekinme hakkı olan meslek grupları nelerdir?

Hekimler, dişçiler, eczacılar, ebeler ve yardımcıları ile tıp mesleğinin veya sanatının diğer bütün mensupları, bu ünvanlarından dolayı hastaları ve aileleri hakkında öğrendikleri sırlar hakkında tanıklık etmekten çekinebilirler.

Kimler tanıklıktan çekinebilir HMK?

Tanık, tanıklığı, tanığın veya 248 inci maddede sözü edilen kişilerden birinin şeref veya itibarına zarar verecekse veya hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılacaksa tanıklıktan kaçınabilir. Tanığın tanıklığı, meslek veya sanatının sırlarını açığa vuruyorsa tanıklıktan kaçınabilir.

Avukat Stajyerleri tanıklıktan çekinebilir mi?

Ancak avukatlar, avukatların stajyerleri ve yardımcıları dışında kalan kişiler, ilgilinin muvafakati ile tanıklık yapmaktan kaçınamazlar.

Tanıklıktan vazgeçilir mi?

Kanunda açıkça düzenlenen durumlarda, tanık olarak çağrılan kişi ifade vermekten kaçınma hakkına sahiptir. Tanıklık etmekten kaçınmak için kişisel nedenler varsa, hâkim tanık olarak çağrılan kişinin ifade vermeme hakkına sahip olduğunu önceden belirtmelidir.

Tanıklık nasıl iptal edilir?

Kendisi veya yakınları aleyhine tanıklıkta bulunmamak Tanıklıktan çekinme hakkı bulunan bir kişi, gerekçe göstermeksizin duruşmaya gelmezse hakkında yakalama kararı çıkarılabilir; bu nedenle duruşmaya gelerek duruşmada mahkemeye tanıklıkta bulunmadığına dair beyanda bulunması daha uygun olur.

Tanık beyanı somut delil midir?

Kanıt olarak sayılan tanığın kendisi değil, beyanıdır. Tanığın beyanı takdiri delildir, çünkü tanık, bilinçli veya bilinçsiz olarak gözlemlediği olayı her zaman tam olarak yeniden üretemez.

Tanıklıktan çekinme kaçıncı derece?

HMK Madde 248 Gerekçe: 1086 sayılı Kanunda ikinci dereceye kadar tanıklıktan çekinme hakkı tanınmış olmakla birlikte, kayınvalide ve kayınpeder arasındaki sıkı bağ dikkate alındığında, maddenin (d) bendinde üçüncü dereceye kadar tanıklıktan çekinmenin bu maddede de uygun olacağı düşünülmüş ve fıkra buna göre düzenlenmiştir.

Hangi mesleklerin şahitliği kabul olmaz?

Yeminsiz tanıklar arasında, 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununun 50. maddesine göre; “Soruşturma veya kovuşturma konusu suçlara iştirak ettiği veya bu suçlardan dolayı suçluya yardım ettiği veya suç delillerini yok ettiği, gizlediği veya değiştirdiği şüphesi veya sanığı veya mahkûmu bulunan kişi” düzenlenmiştir.

Tanıklıktan çekinme hakkı olanlar yemin eder mi?

CMK’nın 45. maddesine göre, tanıklık etmeme hakkına sahip olanların yemin etmesinin gerekip gerekmediği mahkemenin takdirindedir. Tanık sanığın yakını ise, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 45. maddesi uyarınca “yemin etmekten kaçınma” hakkı konusunda bilgilendirilmelidir. Tanık isterse yeminden vazgeçerek tanıklık edebilir.

Hangi tanıklar yeminsiz dinlenebilir?

Madde 50 – (1) Aşağıdaki kimseler yeminsiz dinlenir: a) Duruşma sırasında onbeş yaşını doldurmamış olanlar. b) Ayırt etme yeteneği olmadığından yeminin mahiyetini ve anlamını anlayamayanlar.

Hâkim tüm tanıkları dinlemek zorunda mı?

Hukuk Muhakemeleri Kanununun 241. maddesinde yazılı haller hariç olmak üzere, açık bir feragat olmadıkça tanıkların dinlenmesi zorunludur.

Kimler tanık olarak dinlenemez?

Davaya dahil olmayan kişiler tanık olarak gösterilebilir. Tanık sunan taraf mahkemeye bir tanık listesi sunar. Tanık listesi, tanıkların adlarını, soyadlarını ve bildirim için adreslerini içeren listedir. Tanık listesinde yer almayan kişiler tanık olarak dinlenemez.

Hâkim tanığa ne sorar?

(3) Hakim, tanığa: “Şerefiniz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerleriniz üzerine, tanık olarak size sorulan sorulara vereceğiniz cevapların gerçeğe aykırı olmayacağına ve bilginizden hiçbir şeyi gizlemeyeceğinize yemin eder misiniz?” diye sorar.

Tanıklıktan nasıl geri çekilir?

Tanıklık yapmayan kişi, gecikmenin nedenini ve bu nedeni haklı çıkaran delilleri duruşma tarihinden önce yazılı olarak veya davet edildiği duruşmada sözlü olarak açıklamak zorundadır. Mahkeme, hazır bulunan tarafları dinledikten sonra tanıklık yapmaktan kaçınmak için haklı bir sebep olup olmadığına karar verir.

Sahitler mahkemeye gitmek zorunda mi?

Gitmezsem ne olur? Eğer ifade vermek için adliyeye gitmezseniz, polis veya jandarma tarafından tutuklanabilirsiniz ve gitmezseniz, bunun gerektirdiği masrafları ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Avukat yalan beyan verirse ne olur?

Sahte beyanda bulunmak, TCK’nın 206. maddesinde belirtilen suçu doğurur. Polise sahte beyanda bulunmanın cezası, resmi beyan tutanağını hazırlamaya yetkili bir memur ise, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya para cezasıdır. Mahkeme, verilecek para cezasına karar verir.

Mahkemeye tanık olarak gitmezsem ne olur?

Tanık duruşmaya gelmezse ne olur? Tanık olarak duruşmaya gelmezsem ne olur sorusunun cevabı tartışmalıdır. Uygun şekilde davet edilmesine rağmen mazereti olmadan duruşmaya gelmeyen tanık, duruşmaya zorla getirilecektir. Ayrıca duruşmaya gelmeyen tanık, beş yüz Türk lirasına kadar disiplin cezasına çarptırılacaktır.

Kaynak: durmuslargrup.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir