İçeriğe geç

Yaldırayık Ne Demek

Yaldırayık nedir?

Elektriğin Türkçe eş anlamlısı jingg kelimesidir. Ayrıca Anadolu ağızlarında elektrik anlamına gelen yaldırayık kelimesi keşfedilmiştir.

Yaldırık ne demek?

Özelliği: Çıplak gözle görülemez. Adını Altay Han adlı eski bir Türk tanrısından alır. Yaldırık (Yıldırak): Plüton.

Yalpalayan ne demek?

geçişsiz. F. (< sallanma+la-mak) Bir yandan diğer yana sallanmak ve dengesini kaybetmek.

Yadigarim ne demek?

Bir kişiye bir olayı veya birini hatırlatan nesnelere yadigar denir. Bu kelime hem insanlar hem de nesneler için kullanılır. Kelimenin ikinci anlamı hediyedir.

Alev kelimesinin kökü nedir?

Etimoloji. “Alev” kelimesi Farsça ālāv kelimesinden gelir ve Türkçe “yalyan” kelimesi “yalyanmak” kökünden gelir. Ayrıca yerel veya günlük konuşmada “alaz, yalın, yalaz, yalaza” gibi kelimelerde de kullanılır.

Yıldızın kökü nedir?

Yani yıldız, şimşek, ışık, alev, yalın ve yalin kelimeleri temelde “parlamak, aydınlatmak, ışık yaymak” anlamlarına gelen *ya- kökünden türemiştir.

Yaloz ne demek?

Yalolar; rüzgârın denize sürüklediği ve bir süre sonra güneş ve tuzlu suyun etkisiyle şekil alıp dalgaların sürüklemesiyle kıyıya vuran tahta parçalarına verilen addır.

Yalhi ne demek?

[1] Doğada serbestçe dolaşan yabani atlara Anadolu’da yabani at denir.

Yardır yardır ne demek?

Geçmişi gizle Geçmiş ayrıntıları Geçmişi temizle Geçmiş: yarım.

Yalvar ne demek?

Eski Türkçedeki yalvarma, “kendini ifade etme” fiilinden türemiştir.

Alil ne demek Karadeniz?

Arapça kökenli bir kelime olan alil, kayıp, muhtaç, engelli anlamına geliyor.

Şavk ne demek TDK?

Arapçadan dilimize geçen Şavk kelimesi “arzu” kökünden türemiştir. Zeal hem arzu hem istek hem de parlaklık anlamına gelir. Halk arasında yaygın olarak kullanılan Şavk kelimesinin sözlük anlamı küçüktür. Bu kelime genellikle ay kelimesiyle birlikte kullanılır.

Yâr etmek ne demek?

Yâr kelimesi Farsça kökenli bir kelimedir (yār). Sevgili, dost, tanıdık anlamına gelir. Kelimenin yardımcı bir anlamı da vardır. Dilimizde yar be (yardım etmek, faydalı olmak) kullanımı da vardır.

Muhterem ne demek örnek cümle?

Kökeni: “Saygıdeğer” kelimesi Arapça kökenlidir. Arapçada “مُحْتَرَم” (muhtaram) kelimesi saygı duyulan veya saygı duyulan anlamına gelir. Örnek cümle: Değerli konuklarımız bu özel etkinliğe katıldılar ve katılımlarıyla etkinliği daha da özel hale getirdiler.

Yad etmek ne demek?

MAKALENİN AÇIKLAMASI: Anma, anma. “Seni her gün burada düşünüyoruz.”

Yalvarın anlamı nedir?

Dua ettiğinizde, (bir tanrıyı veya ruhu) bir tanık veya ilham olarak çağırın. yalvarın, dua edin, çağırın, sorun, yakarın, yalvarın. 29 Nisan 2020 Dua ettiğinizde, (bir tanrıyı veya ruhu) bir tanık veya ilham olarak çağırın. yalvarın, dua edin, çağırın, sorun, yakarın, yalvarın.

Elektrik fırtınası nedir?

📌Elektrik fırtınası aslında bir gök gürültülü fırtına olayı için kullanılan bir terimdir. Kısa süreli fırtınalar elektrik yüklü havada meydana gelen fırtınalardır. Gök gürültüsü, şimşek ve yıldırım gibi aktiviteler genellikle gök gürültülü fırtınalar sırasında meydana gelir. #istanbul #meteoroloji #hava durumu #duşlar #yağmur.

Işık kelimesinin kökü nedir?

Işık – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe yasuk “ışık, güneş” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yasu – “parlamak” ve Eski Türkçe eki +Uk’dan türemiştir. Daha fazla bilgi için Işık makalesine bakın.

Dalga kelimesinin kökü nedir?

Wave – İngilizce sözlük. Orta Türkçe talkaġ veya talkan kelimesinden türemiştir ve “denizde çırpınmak, dalgalanmak” anlamına gelir. Bu kelime, Orta Türkçe’de yazılı örneği olmayan *talka- “çarpmak, sallamak” fiilinden türemiştir ve Türkçe’de +I(g) eki vardır. Bu fiil, Eski Türkçe tal – “çarpmak, kırbaçlamak” fiilinden türemiştir.

Kaynak: mity.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir