İçeriğe geç

Bölge Adliye Mahkemesinin Kesin Kararına Karşı Ne Yapılabilir

Bölge adliye mahkemesi kararları temyiz edilebilir mi?

CMK m.286/1’de; “Bölge Mahkemesi Ceza Daireleri kararlarına karşı, iptal hariç, temyiz yoluna başvurulabilir.” Yönetmelikte, istinaf mahkemelerinin iptal kararlarına karşı temyiz yolunun kapalı olduğu ve özel durumda CMK m.298/1 uyarınca temyiz başvurusunun reddedilmesi gerektiği yönünde bir hüküm bulunduğu açıktır.

Bölge İdare mahkemesinin kesin kararına karşı ne yapılabilir?

“İtiraz”, ilk derece mahkemesinin ve itirazı inceleyen bölge idare mahkemesinin nihai kararlarına karşı yapılan bir itirazdır. İtirazın amacı, ilk derece mahkemesinin ve bölge idare mahkemesinin kararlarının yasallığını incelemektir.

Kesinleşmiş mahkeme kararına karşı ne yapılabilir?

-Kural olarak, taraflar kesin olmayan kararlara karşı yalnızca olağan yasal yollara (şikayet ve temyiz) sahiptir. Ancak istisnai durumlarda, kesin mahkeme kararlarına karşı olağanüstü yasal yollara (temyiz ve yeniden yargılama işlemleri) başvurmak mümkündür.

İstinaf kesin karar verdikten sonra ne olur?

İtiraz, kanuni süre geçtikten sonra yapılmış veya kesin bir karara ilişkin ise, kararı veren mahkeme itirazın reddine karar verir ve 344 üncü maddeye göre ödenen masraflar karşılanmak suretiyle ret kararını ilgiliye resen bildirir.

Bölge adliye mahkemesi kararına karşı temyiz dilekçesi nereye verilir?

Madde 365 – (1) İstinaf başvurusu, kararı veren bölge adliye mahkemesinin Hukuk Dairesine veya Yargıtay tarafından iptal edilen kararı veren ilk derece mahkemesine veya istinaf başvurusunda bulunanın bulunduğu yer bölge adliye mahkemesinin Hukuk Dairesine veya ilk derece mahkemesine yapılabilir.

Bölge İdare mahkemesinin kesin kararına itiraz nereye yapılır?

Kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı temyiz hakkı bulunmamaktadır. Örneğin; 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanununun 6/3. maddesine göre, bu maddede düzenlenen idari para cezalarına karşı tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir.

İstinaftan red geldi ne yapmalıyım?

Temyizden sonra, temyiz başvurusunda bulunmak için Bölge Mahkemesine bir dilekçe sunulmalıdır. Bu dilekçe, temyizin neden gerekli olduğuna dair tüm ayrıntıları sağlamalıdır.

İstinaf mahkemesi nereye şikayet edilir?

İstinaf başvurusunun Ceza İstinaf Dairesince İncelenmesi İstinaf incelemesi sonucunda verilen karar kesinleşmiş ise; İstinaf Mahkemesinin kesin kararına karşı son başvuru yolu, İstinaf Mahkemesi Başsavcılığına başvurmaktır.

İstinaftan sonra Yargıtay’a gidilir mi?

Temyiz kararı tatmin edici olmazsa, Temyiz Mahkemesi tarafından verilen kararın türüne bağlı olarak, Yüksek Mahkemeye “temyiz” olarak bilinen bir temyiz yapılabilir. Ancak, bölge mahkemeleri tarafından verilen her karar temyiz edilebilir olmadığından, bu gerekliliklerin farkında olmanız önemlidir.

Kesinleşmiş karardan sonra ne olur?

Bu kesinleşmeden sonra Cumhuriyet Savcılığınca verilen hükmün infazı başlar. Kesin karara karşı sadece olağanüstü kanun yolları mümkündür.

Kesinleşmiş karar varken yeniden dava açılır mı?

Uyuşmazlık hakkında kesin hüküm verilmişse, aynı konu hakkında, aynı taraflar arasında ve aynı dava sebebine dayanarak yeni bir dava açılamaz.

Kesinleşmiş karara itiraz var mıdır?

(1) Bölge Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı, bölge mahkemesi ceza dairelerinin kesin kararlarına karşı, kendiliğinden veya başvuru üzerine, kararın verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir. Davalı lehine itiraz için süre şartı aranmaz.

İstinaf kesin kararı temyiz edilir mi?

İstinaf Mahkemesinin kesin kararına karşı temyiz yoluna başvurulamaz. Bu nedenle temyizin reddine karar verilmesi gerekmiştir. (Yargıtay 2.HD – Karar: 2018/13786).

İstinaf mahkemesinden sonra nereye itiraz edilir?

Madde metninden anlaşılacağı üzere, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı, Yüksek Bölge Adliye Mahkemesinin kesin kararlarına karşı kendiliğinden veya talep üzerine itiraz edebilir. Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığının sanık aleyhine itiraz etmesi halinde, itiraz süresi 30 gündür.

Bir karar kaç kez istinaf edilir?

Temyiz, birinci derece mahkemelerin kararlarının hem olgusal hem de hukuki açıdan üst mahkeme tarafından incelenmesidir. Temyiz başvurusunda bulunulursa, hukuk davası üst bölge mahkemesi tarafından ikinci kez incelenir ve bölge mahkemesinin kararı incelenir.

İstinaf mahkemesinin kararını Yargıtay bozar mı?

Yargıtay, incelemesi sonucunda yerel mahkemenin veya istinaf mahkemesinin kararına ilişkin “bozma kararı” verebilir. Davanın herhangi bir tarafı, Yargıtay’ın bozma kararına karşı kararın düzeltilmesi için başvuruda bulunabilir.

Hangi karar temyiz edilemez?

İlk derece mahkemesinin davanın reddine, cezaya yer olmadığına, güvenlik tedbirine yer olmadığına veya istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin kararlarına karşı Yargıtay tarafından verilen kararlara karşı istinaf yoluna başvurulamaz (CMK m. 117).

İstinaf mahkemesi kararına itiraz nereye yapılır?

Madde metninden anlaşılacağı üzere, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı, Yüksek Bölge Adliye Mahkemesinin kesin kararlarına karşı kendiliğinden veya talep üzerine itiraz edebilir. Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığının sanık aleyhine itiraz etmesi halinde, itiraz süresi 30 gündür.

İstinaf mahkemesinden sonra yargıtaya gidilir mi?

Yargıtay, istinaf yoluna başvurulan Yargıtay hukuk dairelerinin kararlarına karşı yapılan istinaf başvurularını iki hafta içinde inceler.

Kaynak: dmsmoble.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir