İçeriğe geç

Denetçi Olmanın Şartları Nelerdir

Denetçi olmak için ne yapmak lazım?

Denetçi nasıl olunur sorusunun cevabı üniversitelerin ekonomi, işletme ve finans bölümlerinden alınan diploma şeklinde bulunabilir. Ayrıca kamu yönetimi gibi benzer bölümlerden alınan diplomalar hem özel sektörde hem de kamu birimlerinde kabul görmektedir.

Denetçi olmak için kaç yıl çalışmak gerekir?

MADDE 15 – (1) Denetçi olmak isteyenler, bağımsız denetçi nezdinde veya denetim kuruluşlarında, denetim dahil olmak üzere mesleki konularda en az üç yıllık pratik eğitim almak zorundadır (Ek oran: RG-30130). 3568 sayılı Kanun kapsamında belgelendirme ve vergi denetimi…

Denetçi sınavına kimler girebilir?

Dolayısıyla, denetçi olarak 4 yıl çalışmış bir kişi, daha sonra 8 yıllık sürenin %20’si (1,6 yıl) meslek mensubu, araştırma görevlisi, yönetici veya daha üst kademelerde çalışmışsa aday belirleme sınavına girmeye hak kazanır.

Kimler yapı denetçisi olabilir?

Bu kuruluşların tüm ortaklarının mimar ve mühendis olması zorunludur*. *Bir yapı denetim firmasının ortağı olmak için mimarlık, inşaat mühendisliği, makine mühendisliği veya elektrik mühendisliği alanında lisans derecesine sahip olmak gerekir.

Denetçi maaşları ne kadar?

Bir denetçi ne kadar maaş alır? Denetçi olarak çalışan bir kişinin maaşı, deneyim süresi, şirket ve yapılan iş miktarı gibi birçok kritere göre değişir. Ekim 2024 itibarıyla bir denetçinin ortalama mevcut maaşı 40’tır.

Kimler denetçi olamaz?

Aşağıdaki kişiler sınav görevlisi olarak kabul edilemez: Çalışma ekonomisi ve endüstriyel ilişkiler, ekonomi, iş güvenliği, hukuk veya işletme yönetimi alanlarında üniversite diploması olmayan kişiler. Mevzuat hakkında bilgisi olmayan kişiler.

Mali müşavir olmadan denetçi olunur mu?

Bağımsız denetçi olmak için CPA lisansına gerek yoktur. Bağımsız denetçi olmak için, yukarıda bahsettiğimiz ilgili alanlardaki ekonomi, finans, muhasebe, hukuk, bankacılık ve siyaset bilimi gibi üniversite bölümlerinden mezun olanlar; ilgili bağımsız denetçi sınavlarına başvurabilirler.

Özel sektörde iç denetçi nasıl olunur?

İç Denetçi Nasıl Olunur? İç denetçi olmak için mutlaka okunması gereken belirli bir üniversite bölümü yoktur ancak işletme, ekonomi, finans ve ekonomi gibi bölümlerden mezun olanların çoğu iç denetçi sertifikası alarak iç denetçi olarak görev yapmaktadır.

Lise mezunu denetçi olabilir mi?

Denetim kurulu üyeleri için aşağıdaki şartlar aranır: Türk vatandaşı olmak ve medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak. En az ortaokul diplomasına sahip olmak.

İç denetçilikte yaş sınırı var mı?

Başvuru tarihi itibariyle 45 yaşından büyük olmamak. Uyarı ve kınama dışında herhangi bir disiplin cezası almamış olmak. IDKK tarafından belirlenen mesleki etik kurallarına ve kamu sektöründe yürürlükte olan genel etik kurallarına uygun bir özgeçmişe sahip olmak.

İç denetçilik sınavı 2024 ne zaman?

26 Ocak

İç denetçi sınavında hangi dersler var?

İç denetçi adayları için yapılacak seçme sınavı aşağıdaki konulardan oluşur: (a) Genel yetenek ve genel kültür, (b) (Değişik: RG-28529) Sınav ilanında belirtilmiş ise yabancı dil (İngilizce, Almanca veya Fransızca), (c) Genel muhasebe, (d) Türkiye ekonomisi.

Denetçi belgesi ücreti ne kadar?

Bu işlem, belgeler tamamlanıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Merkez Yapı Denetim Komisyonu’na teslim edildikten sonra yapılır. Vize ücreti: 300 TL.

Denetçi belgesi kaç yıl geçerli?

Ayrıca, özel işyerlerinde çalışmayı teyit eden ilgili sosyal sigorta kuruluşundan alınacak belgelerin ibraz edilmesi zorunludur. (6) Yapı Denetim Komisyonunca verilen denetçi belgeleri 5 (beş) yıl geçerli olup, 5 (beş) yıl sonra yenilenmeyen denetçi belgesi geçersiz sayılır.

Denetçi belgesi nereden alınır?

Yapı denetim belgesi alma prosedürüne göre, öncelikle Yapı Denetim Sistemi tescili, Merkez Yapı Denetim Komisyonu’nun internet sitesinden internet üzerinden yapılmalıdır.

Denetçi olmak için hangi bölüm?

Bağımsız denetçi olmak için CPA lisansına gerek yoktur. Bağımsız denetçi olmak için, yukarıda bahsettiğimiz ilgili alanlardaki ekonomi, finans, muhasebe, hukuk, bankacılık ve siyaset bilimi gibi üniversite bölümlerinden mezun olanlar; ilgili bağımsız denetçi sınavlarına başvurabilirler.

Kimler iç denetçi olabilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. 5 yıl memur veya 8 yıl profesyonel olarak çalışmış olmak. Sınav görevlisi ve uzman pozisyonları için seçme ve yeterlilik sınavını geçmiş olmak. Çalışma alanıyla ilgili bir üniversite bölümünden mezun olmak.

Denetçi belgesi kimler alabilir?

Denetçi sertifikasını kimler alabilir? Denetçi sertifikası, yönetmelikte belirtilen şartları sağlayan mimar ve mühendislere verilir. Kontrol mühendisleri tarafından da kabul edilir.

Lise mezunu denetçi olabilir mi?

Denetim kurulu üyeleri için aşağıdaki şartlar aranır: Türk vatandaşı olmak ve medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak. En az ortaokul diplomasına sahip olmak.

Kaynak: jacops.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir