İçeriğe geç

Elbeyliler Yörük Mü

Elbeyli soyu nereden gelmektedir?

Tarih. Oğuzların Elbeyli Türkmen kabilesi Alkırevli kabilesinin göçebeleri tarafından kurulmuştur. Bu Türkmen kabilesinin insanları Türkiye ve Suriye’de farklı yerleşim yerlerine sahiptir.

Elbeyliler hangi boydan?

Sivas, Kilis, Maraş ve Suriye (Halep) bölgelerinde yaşayan Oğuz kabilesinden (Alkaevli, Alkarevli) yerleşik Türkmenlerdir. Yaklaşık beş asır göçebe bir yaşam sürdükten sonra 18. yüzyılda yerleşmişlerdir.

Sivas Elbeyliler nereden gelmiştir?

İlbeyli aşireti, günümüzde ağırlıklı olarak Suriye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis ve Sivas’ta yaşayan bir Türkmen aşiretidir. XII. yüzyılın sonunda İran’ın Horasan bölgesinden Anadolu’ya geldikleri tahmin edilmektedir.

Yörükler saf Türk mü?

Yörükler etnik olarak Türklerin Türkmen/Oğuz kolundan gelmektedir. Birçok kaynak “Türklerin Anadolu’ya göçüyle yerleşen Oğuzların Türkmen, göçebe kalanların ise Yörük olarak adlandırıldığını” belirtse de bu doğru bir tanımlama değildir.

Sivas Elbeyli Köyü Alevi mi?

İlbeyliler (veya Elbeyliler), Sivas, Kilis, Kahramanmaraş ve Suriye (Halep) bölgelerinde yaşayan Alkaevli (Alkarevli, Alkırevli) aşiretine mensup yerleşik Türkmenlerdir. Alevi veya Hanefi Sünnidirler.

Elbeyli nereye ait?

İlçemiz 1931 yılında Gaziantep’in Kilis ilçesine köy olarak bağlanmıştır. 1946 yılında Oğuzeli ilçesine bağlanmış, 1995 yılında Kilis’in il olmasıyla birlikte tekrar ilçe olarak Kilis iline bağlanmıştır.

Hangi boydan olduğumuzu nasıl anlarız?

T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soy belgenizi oluşturabilirsiniz.

Salur boyu Alevi mi?

Bunların hemen hepsi Türkmen (Oğuz) kökenli Alevilerdir. Öyle ki Tokat’ta -Dodurga’dan Salur’a kadar- Afşar’dan Kınık’a kadar 24 Oğuz boyunun hemen hepsinde Aleviler yaşamaktadır.

Sivas Zara hangi Türk boyundan?

Koçgiri aşireti veya Koçkiri aşireti, ağırlıklı olarak Sivas’ın İmranlı ve Zara ilçelerinde yaşamaktadır ancak Kayseri, Tunceli, Erzincan ve Kahramanmaraş illerinde de bulunmaktadır.

Sivas hangi soydan gelir?

Oğuz Kağan destanına göre, Alkaevli (Alkarevli) boyu, Oğuzların 24 boyundan biridir. Mevcut yerleşke Sivas civarındadır. Alkaevli Sivas’ın, Orta Anadolu bölgesinin en büyük aile üyeleri olan Elbeylis adlı 43 köyü vardır.

Sivas’ın kokeni nedir?

Pontus Kralı’nın karısının, Roma Kralı Augustus’un sevgisini kazanmak ve ona olan minnettarlık ve sadakatini ifade etmek için Yunanca’da “Augustus’un şehri” anlamına gelen “Sebaste” adını verdiğine inanılıyor. Sebaste’nin zamanla “Sivas”a dönüştüğü iddia ediliyor.

Sivas’ta yörük var mı?

Bu topluluklardan biri de Ulu Yörük Türkmenleri’dir. Timur’un istilası sırasında (1400) Sivas’ta yaşayan Elbeyliler, Ulu Yörük topluluğunu oluşturan aşiretlerdendir.

Yörükler Alevi mi Sünni mi?

Kısacası, Osmanlı İmparatorluğu’nu kuranlar Yörük Alevilerdi. Yani Ahilik, edebi Ehl-i Beyt nefesiyle kurulmuştu. Biraz geçmişe gidersek, dirilişinden önce, Peygamber tüm sahabeyi Gadir-i Hum’da topladı ve hutbesinde İmam Ali’yi vesayetin başı olarak ilan etti. Hz.

Yörükler aslen nerelidir?

Yörükler, göçebe bir yaşam tarzı süren ve çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası’nda yaşayan Oğuz kökenli Türklerin bir alt grubudur. Yörükler, Kuzey Makedonya’nın doğu kısımlarından Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya’ya kadar Balkanlar’da geniş bir alana yayılmıştır.

Yörük Çingene midir?

Çingeneler göçebe bir halktır. Ama o bir Yörük değildir. Göçebe kelimesi bir grup insan için karakteristiktir. Öte yandan Yörüklük esasen bir yaşam tarzını anlatır ve aynı zamanda etnik bir grup olduğunu da belirtir.

Elbeyli aşireti kaç kişidir?

Aşiret reisi Emirza Veled-i İlbeyli olup 44 kışlakları vardır. Bu kışlaklar arasında bugün Sivas’ta İlbeyli Türkmenlerinin yaşadığı köylerden Ağcainiş, Damılı, Yanalak, Güney, Kızılca ve Gözmen gibi köyler bulunmaktadır. Aşiretin o zamanki nüfusu yaklaşık 4131 kişiydi.

Sivas’ta aşiret var mı?

Koçgiri aşireti veya Koçkiri aşireti, esas olarak Sivas’ın İmranlı ve Zara ilçelerinde yaşamaktadır, ancak Kayseri, Tunceli, Erzincan ve Kahramanmaraş illerinde de bulunmaktadır. Alevi inancına mensup olan ve Kürtçenin Kurmanci lehçesini konuşan bir aşirettir.

Alkaevli boyu nerede yaşıyor?

Bugün kendilerine Elbeğli (İlbeyli, Elbeyli, Elbegli, İlbegli) diyenler aslen Sivas’ta yaşamaktadırlar.

Sivas’ta yörük var mı?

Bu topluluklardan biri de Ulu Yörük Türkmenleri’dir. Timur’un istilası sırasında (1400) Sivas’ta yaşayan Elbeyliler, Ulu Yörük topluluğunu oluşturan aşiretlerdendir.

Kaynak: foru.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir