Halomorfik topraklar Türkiye’de nerelerde görülür?
Ülkemizde Konya Havzası’nda, Erzurum Ovası’nın bazı kesimlerinde ve Küçük Menderes ve Büyük Menderes deltalarının denize yakın kısımlarında halomorfik topraklar bulunmaktadır. Bu alanlarda yazın buharlaşma nedeniyle suda çözünmüş tuzlar yüzeyde birikir. Bu tip topraklar tarıma uygun değildir.
Halomorfik topraklar nedir?
Halomorfik Topraklar: Bu topraklar kurak ve yarı kurak bölgelerde, suda erimiş halde bulunan çeşitli tuz ve karbonatların, suyun buharlaşmasıyla toprak yüzeyinde veya değişik derinliklerde birikmesiyle oluşur.
Hidromorfik toprak Türkiye’de nerede görülür?
Ülkemizin İç Anadolu Bölgesi’ndeki Konya Havzası, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Erzurum Ovası, Ege Bölgesi’nde Küçük Menderes ve Büyük Menderes’in kıyı kesimleri bu toprak tipi bakımından zengindir.
Kalsimorfik topraklar Türkiye’de nerelerde görülür?
Ülkemizde bu topraklar, özellikle Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde, zaman zaman da Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinde, hafif dalgalı Neojen kil-kireçtaşı ve yumuşak kireçtaşı topraklarında görülmektedir.
Karadeniz’de hangi toprak tipi görülür?
Karadeniz Bölgesi’nde gri-kahverengi ve kırmızı-sarı podzolik topraklar yaygındır ve çoğunlukla çay ve fındık tarımının yanı sıra mera ve orman alanlarında kullanılır.
Türkiye’de en verimli toprak nerede?
Türkiye’nin en verimli toprakları nerelerdir? Ülkemizde Erzurum-Kars Platosu’nda çernezyum toprak (kara toprak) yaygındır.
En verimli toprak türü hangi topraktır?
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Dünya’nın en verimli doğal toprağıdır.
Türkiye’de laterit toprak var mı?
Lateritik topraklar: Doğu Karadeniz kıyılarında bulunurlar. Verimlilikleri düşüktür. 2. Podzol topraklar: Batı Karadeniz bölgesinde bulunurlar. Bunlar soğuk ve nemli topraklardır.
Alüvyal topraklar Türkiye’de nerelerde görülür?
Türkiye’de Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin vadileri alüvyonlu ovalardır. Alüvyonlu ovalar ayrıca alüvyon bariyer gölleri adı verilen küçük göller oluşturur. Bafa, Köyceğiz Gölü, Meriç Vadisi Gölleri gibi.
Doğu Anadolu Bölgesi toprak türü nedir?
Siyah topraklar çoğunlukla bölgenin kuzey kesimlerinde bulunur. Bunlar arasında ve bölgenin çeşitli yerlerinde kırmızı topraklar dağılmıştır. Bölgede yaygın bir toprak grubu, yüksek dağlar arasındaki havzalarda bulunan alüvyonlu topraklardır.
Hangi toprak su tutmaz?
Kireçli topraklar: Kil, kum, humus ve kireç içerirler. Kalın bir krema tabakası bağlarlar. Suyun geçmesine izin vermezler.
Terra Rossa toprak Türkiye’de nerede görülür?
Günümüzde kayaç halinde gözlenen ve oluşumu devam eden terra rossaların da (Karadağ vd., 2006; Budahn, 2007) bulunduğu ve ülkemizde genellikle Akdeniz ikliminin etkili olduğu Marmara Bölgesi’nin güney kesimlerinde, Ege Bölgesi’nde ve Akdeniz Bölgesi’nde bulunduğu söylenebilir (Ünal, 2011).
Halomorfik topraklar Türkiye’de var mı?
Humusça da zengin olan bu topraklar, ağırlıklı olarak İç Anadolu, Ege ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunmaktadır. Halomorfik Topraklar: Tarıma elverişli olmayan bu topraklar, ülkemizde genellikle Konya Havzası’nda ve Erzurum Ovası’nın bazı kesimlerinde bulunmaktadır.
Regosol toprak Türkiye’de nerede görülür?
Regosol topraklar: Özellikle volkanik alanlarda (Nevşehir) akarsuların taşıdığı kum birikintileri üzerinde oluşurlar. Bu kumlu ve yumuşak topraklar patates ve soğan yetiştiriciliği için çok uygundur.
Türkiye’de azonal topraklar nerede görülür?
Ülkemizin Trakya bölgesinde en yoğun olarak azonal toprak tipleri bulunur. Ayçiçeği genellikle bu topraklarda yetiştirilir. Kireçli topraklar: Çok fazla kireç içeren bu topraklar humus açısından da zengindir. Ege bölgesi, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da bulunur.
Türkiye’de kolüvyal topraklar nerede görülür?
Bu toprak tipi Toros Dağları ve Kuzey Anadolu bölgesinde yaygın olmakla birlikte Akdeniz, Karadeniz bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesinde de bulunmaktadır. Bozdağ Dağları’nın kuzey eteklerinde ve Aydın Dağları’nın güney eteklerinde yoğun kolüvyal toprak bol miktarda bulunmaktadır.
Laterit toprak Türkiye’de nerede görülür?
Lateritik topraklar: Doğu Karadeniz kıyılarında bulunurlar. Verimlilikleri düşüktür. 2. Podzol topraklar: Batı Karadeniz bölgesinde bulunurlar. Bunlar soğuk ve nemli topraklardır.
Ülkemizde hangi topraklar görülür?
Türkiye’de üç tip toprak vardır. Bu toprak bölgeden bölgeye değişir ve farklı bölgelerde yaygındır. Ülkemizdeki toprak tipleri; zonal toprak, azonal toprak ve intrazonal topraktır.
Alüvyal topraklar Türkiye’de nerelerde görülür?
Türkiye’de Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin vadileri alüvyonlu ovalardır. Alüvyonlu ovalar ayrıca alüvyon bariyer gölleri adı verilen küçük göller oluşturur. Bafa, Köyceğiz Gölü, Meriç Vadisi Gölleri gibi.
Kaynak: habernette.com.tr