İçeriğe geç

Hırsızlıkta Şikayet Geri Çekilirse Ne Olur

Şikayet geri çekildikten sonra ne olur?

Şikâyetin reddi sonucu soruşturmanın sona ermesi veya davanın düşmesi, şikâyetin reddine katılmayan sanığı etkilemez. Şikâyet reddedilirse; soruşturma aşamasında soruşturma, kovuşturma aşamasında ise dava sona erer.

Şikayetten vazgeçme tüm sanıkları etkiler mi?

Davalılardan birinin davadan feragati diğer davalılar için de geçerlidir! Davalılardan birinin davadan feragati diğer davalılar için de geçerlidir. Şikayetin geri çekilmesi, ihbar hakkını kullanan mağdur veya zarar gören tarafın suçun soruşturulmasından ve kovuşturulmasından vazgeçip şikayetini geri çekmesi anlamına gelir.

Geri çekilen şikayet sicile işler mi?

Şikayeti geri çekme veya fiilen pişman olma kararı, böylece ceza mahkumiyetinin tüm sonuçlarıyla birlikte iptal edilmesi, sicile kaydedilir. Zamanaşımı süresinin sona ermesine ilişkin karar ve genel veya özel af yasası; Cumhurbaşkanının özel af hakkındaki kararı mahkeme siciline kaydedilir.

Şikayetten vazgeçme sonucu ne olur?

– Şikâyetten vazgeçmenin soruşturma safhasında, şikâyete konu bir suça ilişkin olması halinde Cumhuriyet savcılığınca kovuşturma açılmasına yer olmadığına karar verilir. – Ceza yargılamasında şikâyetten vazgeçme şikâyete konu bir suça ilişkin olması halinde mahkemece düşürülmesine karar verilir.

Şikayet geri alınırsa savcı ne karar verir?

Davadan feragat: Dava ile ilgili cezai suçlarda, şikayetçi mahkeme karar verene kadar davasını erteleyebilir. Feragat soruşturma aşamasında yapılırsa, kovuşturmaya gerek olmadığına, yani dava açılmayacağına karar verilir. Bu, kovuşturma aşamasında gerçekleşirse, cezai işlemlerin durdurulmasına karar verilir.

Şikayet geri alınırsa dosya kapanır mı?

Cezai suçlarda, şikâyetin geri çekilmesiyle dosya kapatılır. Cezai kovuşturmanın konusu olan suçun kovuşturulması şikâyete bağlı değilse ve suç arabuluculuğa konu olan suçlardan biriyse, bu sefer arabuluculuğun tamamlanmasıyla dosya kapatılabilir.

Şikayetten vazgeçme sonrası ne karar verilir?

Feragat ile itiraz hakkı kaybolduğu için aynı olay hakkında yeni bir şikâyette bulunulamaz. Yargılama sırasında şikâyetten vazgeçilirse, takip reddi kararıyla sonuçlanır (TCK m. 73/4; CMK m. 223/8). Soruşturma aşamasında dava düşürülürse, kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir.

Şikayetten vazgeçilirse kamu davası düşer mi?

ŞİKAYET EDİLDİĞİ TAKDİRDE KAMU YARGILAMA YOLU Şikâyet konusu suçlarda şikâyetin reddi kamu yargılamasını azaltır.

Hangi suçlarda şikayetten vazgeçilir?

Raporun geri çekilmesinin etkisi: Suçtan zarar gören kişiye karşı işlenen suç, iştirakçi olarak işlenen bir suç ise Türk Ceza Kanunu’nun 73/5. maddesi uygulanır. Maddeye göre, suçtan zarar gören kişi, suça karışan şüpheli veya sanıklardan birine karşı yaptığı raporu geri çekerse, bu durum diğer ortaklar için de geçerlidir.

Hırsızlık sabıkası ne zaman silinir?

Genel kural: Cezanın infazı ve güvenlik tedbirinin tamamlanmasından sonra hırsızlık suçuna ilişkin sabıka kaydı otomatik olarak silinir ve arşive kaydedilir. Arşiv kaydı 5 yıl sonra silinir.

Şikayetten vazgeçme ne zamana kadar mümkündür?

Şikâyetten vazgeçme hakkı, itiraz hakkı gibi, bireye sıkı sıkıya bağlı bir hak olup, karar kesinleşinceye kadar kullanılabilir. Karar kesinleştikten sonra şikâyetten vazgeçmek mümkün değildir. Bu durumda, cezanın infazına Türk Ceza Kanunu’nun 73. maddesinin 4. fıkrası uyarınca devam edilir.

Şikayetten vazgeçme indirim sebebi mi?

Bunun nedeni, cezai kovuşturma artık mümkün olmamasıdır. Kovuşturma aşamasında şikayet geri çekilirse, TCK’nın 73/4. maddesi ve CMK’nın 223/8. maddesi uyarınca bir takipsizlik kararı verilir. TCK 73/4’e göre, suçtan zarar gören kişinin ihbarda bulunmayı bırakması gerektiği belirlenir ve bu da cezai kovuşturmanın reddedilmesine yol açar.

Karakola yapılan şikayetten nasıl vazgeçilir?

Davadan feragat, soruşturma evresinde yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına, kovuşturma evresinde ise Asliye Ceza Mahkemesine veya Ağır Ceza Mahkemesine başvurulması veya sözlü beyanın ceza muhakemesi tutanağına geçirilmesiyle gerçekleşir.

Şikayetten vazgeçme affetme sayılır mı?

Ceza davasında şikâyet beklemek boşanma davasında af anlamına gelmez.

Hangi suçlar kamu davasına dönüşür?

Cumhuriyet savcılığının şikâyet üzerine açtığı kamu davası; basit tıbbi müdahale ile giderilebilen kasten yaralama, taksirle yaralama, cinsel saldırı, kişilerin huzur ve sükûnunu bozma, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma suçlarından açıldı.

Şikayet geri çekilirse kamu davası açılır mı?

Kamu davası düşer mi? Şikayete dayalı kamu davalarında, kamu davasının düşmesi için şikayetçinin şikayetini geri çekmesi yeterlidir. Şikayet konusu olmayan suçlarda, kamu davasının düşmesi için suç işlenmediğinin ispatlanması ve sanığın söz konusu davadan beraat etmesi gerekir. Aksi takdirde kamu davası düşmez.

Polise şikayet ettikten sonra ne olur?

Suç duyurusunda bulunulması üzerine polis, konuyu ilgili Cumhuriyet savcılığına bildirir, Cumhuriyet savcılığının emir ve talimatları doğrultusunda olayı soruşturur, savcılık tutanağı düzenler ve dosyayı Cumhuriyet savcılığına iletir.

Şikayetten vazgeçme indirim sebebi mi?

Bunun nedeni, cezai kovuşturma artık mümkün olmamasıdır. Kovuşturma aşamasında şikayet geri çekilirse, TCK’nın 73/4. maddesi ve CMK’nın 223/8. maddesi uyarınca bir takipsizlik kararı verilir. TCK 73/4’e göre, suçtan zarar gören kişinin ihbarda bulunmayı bırakması gerektiği belirlenir ve bu da cezai kovuşturmanın reddedilmesine yol açar.

Şikayetten vazgeçen davaya katılabilir mi?

Esasen, şikayet etmek ve katılmak farklıdır. Savcılık rapora bağlıysa, rapor feragat edilir veya feragat edilirse, bu görüşe katılmayabilirsiniz, ancak savcılık rapora bağlı değilse, bu görüşe katılabilirsiniz. Bu durumda, önce bir şikayette bulunmanız gerekir. Şikayet yoksa, davaya katılma şansınız yoktur.

Kaynak: mcifuar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir