İçeriğe geç

Malatya Akçadağ In Neyi Meşhur

Akçadağ nasıl bir yer?

Akçadağ, sulak alanı ve tarımsal konumuyla tarih boyunca kendi kendine yeten bir ekonomiye sahip olmuştur ve önünde geniş bir ova uzanmaktadır. Tarımın yanı sıra hayvancılıkla uğraşan insanlar için geniş meralar ve platolar da bulunmaktadır. Bu geniş ovanın bir ucunda Malatya, diğer ucunda ise Akçadağ bulunmaktadır.

Akçadağ Alevi mi?

Çakıllıpınar, Malatya ilinin Akçadağ ilçesine bağlı bir ilçe olup nüfusu Kürt kökenlidir.

Malatya Akçadağ hangi aşiret?

Şu anki yurdu Malatya’nın Akçadağ ilçesi olan Kürecik, Kürtçe’nin Kurmanch lehçesini kullanan bir Alevi aşiretidir. Aşiretin beyi Sultan Sinemil, aşiretin beyi ise Avuçan’dır.

Akçadağ nereye bağlıydı?

Cumhuriyet döneminde Malatya’nın ilçe merkezi olan Akçadağ, Malatya’ya 37 km uzaklıkta yer almaktadır. Batı ve kuzeybatısında 850 ile 1660 rakımlar arasında, ilçenin doğusunda Malatya Merkez İlçesi, güneyinde Yeşilyurt ve Doğanşehir ilçeleri, batısında Kahramanmaraş iline bağlı Elbistan ilçesi, kuzeyinde Darende ve Hekimhan ilçeleri bulunmaktadır.

Akcadağin kaç koyu var?

İlçenin Kürecik ve Levent olmak üzere iki bucağı; 4 belediyesi, 9 mahallesi, 72 köyü ve Merkez, Bahri, Ören ve Yukarı Kozluca olmak üzere 169 mezrası bulunmaktadır.

Akçadağ’da fay hattı var mı?

MTA’nın yenilenen aktif fay hattı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanırken; Malatya ikinci derecede, Akçadağ ise riskli bölgede yer aldı. MTA’nın yenilenen aktif fay hattı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yayınlandı.

Malatya’nın neresi Alevi?

1990 genel nüfus sayımına göre Malatya’nın nüfusu 702.055’tir. Şehrin nüfusunun %30’u Alevi, %70’i ise Sünni’dir. Alevilerin yoğun olduğu ilçeler Arguvan, Arapgir, Doğanşehir, Akçadağ ve Hekimhan’dır.

Malatya Arapgir Alevi mi?

Bölgenin jeolojik yapısı nedeniyle yerleşim yerleri birbirinden ayrılmıştır. Şehre 15 km uzaklıktaki bu Alevi köyü, orijinal yapısını kaybetmemiş olması nedeniyle görülmeye değer yerlerden biridir. Sağlam ve kayalık bir zemin üzerine kurulmuş olan köyde 780 yıllık bir “Cem Evi” bulunmaktadır.

Akçadağ nereli?

Akçadağ (Kürtçe: Arxa), Türkiye’de Malatya ilinin bir belediyesi ve ilçesidir. Alanı 1.118 km2’dir ve nüfusu 27.872’dir (2022). Belediye başkanı Ali Kazgan ve kaymakam (kaymakam) Adem Topaca’dır (Kürtçe: Arxa), Türkiye’de Malatya ilinin bir belediyesi ve ilçesidir. Alanı 1.118 km2’dir ve nüfusu 27.872’dir (2022).

Malatya’nın en büyük aşireti kimdir?

Bu bağlamda Malatya Basın olarak Malatya’nın en büyük aşireti olan DREJAN Aşireti’ne verilen bu birlikteliğin hayırlı olmasını diliyoruz.

Akçadağ ne zaman ilçe oldu?

Akçadağ, 1850 civarında Osmanlı döneminde bugünkü Levent bucağının bulunduğu yerde kurulmuş olup, ilçe merkezi 1858 yılında bugünkü Arga’ya taşınmıştır. Akçadağ’ın Malatya’ya uzaklığı 35 km’dir. İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği 925 metredir.

Malatya hangi Türk boyundandır?

Eymür (Eymir) Aşireti: Bolu, Afyon, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Isparta, Kastamonu, Kütahya, Malatya, Mardin, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Yozgat. Eymür Stamm yaşadı. Ala-Yundlu Boyu: Ala-Yundlu boyu Kütahya ve Mardin illerinde yaşıyordu.

Atatürk Malatya Akçadağlı mı?

Yazar Fatih Bayhan, tapu senetleri, nüfus kayıtları, mahkeme kayıtları ve ses kayıtlarını kullanarak Atatürk’ün hayatını yeniden ele aldığı “Mustafa’dan Kemal’e Atatürk’ün Büyük Sırrı” adlı kitabında şöyle diyor: “Mustafa Kemal, Malatya’nın Akçadağ ilçesinde doğdu. Ailesi Çakıroğulları’dır. Babası Mamo lakaplı Mehmet Reşat Bey’dir.

Akçadağ depremi ne zaman oldu?

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) açıklamasına göre; Malatya’da 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Akçadağ ilçesinde saat 12:02’de meydana gelen depremin 10,31 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

Malatya’nın en büyük ilçesi hangisidir?

Yeşilyurt. Nüfus bakımından Malatya’nın en büyük ilçesi ve aynı zamanda Malatya’nın iki merkez ilçesinden biri olan Yeşilyurt, dağlık bir araziye sahip olmasına rağmen yüzölçümü 1.025.701 km2 olup toplam nüfusu 337’dir.

Akcadag’ın nüfusu ne kadar?

2012 TUİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre ilçemizin nüfusu ilçe merkezinde 7055 kişi, köylerimizde ise 21.151 kişi olup, ilçenin toplam nüfusu 28.256’dır. Nüfus Hizmetleri: Nüfus hizmetleri İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

Akçadağ depremi ne zaman oldu?

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) açıklamasına göre; Malatya’da 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Akçadağ ilçesinde saat 12:02’de meydana gelen depremin 10,31 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

Durulova Alevi mi?

Durulova ilçesi Alevi etnik yoğunluğuna sahip olduğundan, hem dini hem de din dışı orijinal müzik uygulamaları vardır. Durulova sakinleri Sinemilli ocağıyla bağlantılıdır.

Akçadağ deprem konutları nereye yapılacak?

Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Ören Mahallesi’nde yıkılan ve ağır hasar gören evler ve ahırlar, yeni belirlenen yerleşim alanında yeniden inşa edilecek. Belirlenen yeni yerleşim alanı 304.600 m²’lik 1774 parselde ve 123.900 m²’lik 1775 parselde yer alıyor.

Kaynak: finplus.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kozmetikstore.com.tr