İçeriğe geç

Soğan Türkiyede Hangi Ilde Yetişir

Türkiye’de soğan en çok hangi ilde yetişir?

670.000 tonluk soğan üretimiyle Ankara hem üretim hem de ekim alanı bakımından ilk sırada yer almaktadır. Ankara’yı 317.000 ton üretimle Amasya, 168.000 ton üretimle Çorum ve Adana, Eskişehir ve Tokat illeri takip etmektedir. Türkiye’nin soğan üretiminin %70,1’i bu illerde üretilmektedir.

Nerenin sogani meşhur?

Tarım ürünlerinin Türkiye ekonomisinin temelini oluşturduğu Karacabey’de bereket, verimli topraklardan geliyor. Son yıllarda üretim faaliyetlerine modern tarım tekniklerini de dahil eden yerel çiftçiler, büyük ölçekli soğan üretimleri nedeniyle “Soğan Deposu” unvanını kazanmış durumda.

Soğanın memleketi neresi?

Soğanın anavatanı Batı Asya’dır. Soğanlar Amaryllidaceae familyasında, Allium L. türü içinde incelenir. Allium cepa’nın üç önemli çeşidi vardır.

Beyaz soğan hangi şehirde yetişir?

Ülkemizde soğan yetiştiriciliği ağırlıklı olarak Ankara ve Amasya’da yapılmaktadır.

Soğan kaç ayda hasat edilir?

Arpacık soğanları tohum ekiminden 5-6 ay sonra hasat edilir. Hasat zamanı yaprakların sararmasından anlaşılabilir. Hasat kuru havalarda yapılır ve toplanan arpacık soğanları 2-3 gün kurutularak uygun koşullarda saklanır.

En lezzetli soğan hangisi?

Beyaz soğanlar: Diğer soğanlardan daha büyük olmalarına rağmen çok daha ince bir kabuğa sahiptirler. Bu soğan türü keskin bir tada ve yoğun bir kokuya sahiptir ve şeker oranı çok düşüktür. Yapıları çok fazla su içerdiğinden doğrandıklarında bile çıtırlıklarını korurlar.

Soğanın anavatanı neresidir?

Bazı uzmanlara göre soğanın anavatanı Orta Asya iken, bazıları Batı Pakistan ve İran’ı işaret ediyor. Tarih boyunca hem zengin hem de fakir insanların temel gıdası olan soğanın sembolik bir anlamı da vardı.

Soğan hangi şehirdedir?

Türkiye’de soğan yetiştiriciliği en çok Amasya ilinde yapılmaktadır. Amasya’dan sonra Türkiye’de soğan yetiştiriciliğinde önde gelen bölgeler arasında Bursa, Karacabey ve Ankara Polatlı bölgeleri yer almaktadır.

Kaç çeşit soğan türü vardır?

Soğan tohumları 4 çeşit SOĞAN (BANK) En çok yetiştirilen çeşitlerden biridir ve kısa sürede olgunlaşır. Dış kabuğu sarı-kahverengi, beyaz etli ve serttir. … BEYAZ SOĞAN. Beyaz renkli standart bir soğan çeşididir. Kalın bir kabuğa sahiptir ve kışa dayanıklıdır. … MOR SOĞAN. Uzun gün soğan tohumu çeşididir.

Soğanın adı neden soğan?

Soğan, Pehlevi dilindeki (sōḥtan) bir kelimedir, eski Türkler bu kelime yerine kuçgundi derlerdi. L. Yakın akrabaları arasında sarımsak, yeşil soğan, pırasa, frenk soğanı ve Çin soğanı bulunur.

Soğanın küçüğüne ne denir?

Anadolu lehçelerinde Göğer olarak da adlandırılan arpacık soğanı, Allium cepa olarak da adlandırılan soğan bitkisinin bir çeşididir. Arpacık soğanları daha önce A. ascalonicum adı altında ayrı bir tür olarak sınıflandırılıyordu ancak günümüzde bu isim A. cepa ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.

Soğan hangi iklimde yetişir?

Gündüzleri sıcak ve kuru, geceleri serin olan karasal iklimi ve yağmurlu ilkbahar mevsimini tercih eder. Baş bağlama ve baş büyümesi için yüksek sıcaklıklara ihtiyaç vardır. Erken gelişim döneminde sıcaklık 10–12 °C olmalıdır. Baş bağlama döneminde 20–21 °C, olgunlaşma için ise 24–27 °C sıcaklıklara ihtiyaç vardır.

Türkiye’de en iyi soğan nerede yetişir?

Ankara’yı Amasya, Çorum, Adana ve Tokat takip ediyor. 2018 yılında Türkiye’de 52.713 hektarlık alanda 1,93 milyon ton soğan üretildi.

Kırmızı soğan hangi şehirde yetişir?

Kapıdağ Yarımadası’nda üretilen tüm soğanlar mor renktedir. Rengi diğer soğan çeşitlerine göre çok daha koyu olduğu için uzun yıllardır Kapıdağ mor soğanı olarak bilinmektedir.

Mor soğan Türkiye’de nerede yetişir?

“Bolu’da yetiştirilmeyen mor soğan, üreticimiz Murat BOZOĞLU tarafından Merkez İlçe Doğancı köyünde 8 dekarlık bir alanda yetiştiriliyordu.

1 dönümden kaç kilo kuru soğan çıkar?

1 dekardan kaç kg kuru soğan elde edilebilir? Uygun koşullar altında, bir hektarlık arazi genellikle 1 ila 1,5 ton arasında arpacık soğanı üretebilir. Bu miktar ekim koşulları, iklim koşulları ve gübreleme gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Türkiye soğan ithal ediyor mu?

Kamuoyunun tepkisi artınca soğan Türkiye, Myanmar, Çin ve Mısır’dan ithal edilmeye başlandı.

Mor soğan Türkiye’de nerede yetişir?

“Bolu’da yetiştirilmeyen mor soğan, üreticimiz Murat BOZOĞLU tarafından Merkez İlçe Doğancı köyünde 8 dekarlık bir alanda yetiştiriliyordu.

Ankara’da soğan nerede yetişir?

Türkiye’nin soğan üretiminin önemli bir kısmı Ankara’nın Polatlı ve Sincan ilçelerinde üretiliyor. Soğan tohumlarının ekimi Ocak-Mart ayları arasında, hasadı ise Temmuz-Eylül ayları arasında gerçekleşiyor. Sincan’ın Çokören köyünde soğan yetiştiricileri soğan toplarken alıcı bekliyor.

Kaynak: centrallife.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kozmetikstore.com.tr