İçeriğe geç

Trabzon Halkı Nereli

Trabzonluların kökeni nereden gelir?

Trabzon İmparatorluğu’ndaki nüfusun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşayan Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti (Lazistan) Krallığı” olarak adlandırılmıştır.

Trabzon hangi soydan gelir?

Fatih Sultan Mehmet döneminde, Oğuzların Avşar boyuna mensup Karamanoğulları’ndan Türkmenler ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişlerdir. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.

Trabzon hangi kökenli?

Trabzon isminin “Tirab/ar diyarı” anlamına gelen “Trab” ve “Zon” isimlerinden geldiğine dair pek fazla bilgi yoktur. “Trab” Orta Asya Türk kabilesinin ismidir. Zone bir yer ekidir. Türk kabilesi bir yer kurduktan sonra bu yeni yerin ismi “Trabzon” olmuştur.

Trabzonda yaşayanlar nereli?

TRABZON’DA EN ÇOK GÜMÜŞHANELİ, EN AZ TUNCELİ OLUP, Trabzon merkez ilçesinde yaşayanların çoğunluğu Trabzon nüfusuna kayıtlıdır. Trabzon’da diğer şehirlerden 118.534 kişi yaşarken, nüfusun geri kalanı Trabzon sakinlerinden oluşmaktadır. TUİK verilerine göre Trabzon’da yaşayanların çoğu Gümüşhaneli, en azı ise Tuncelilidir.

Trabzon Rum mu laz mı?

Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Laz değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır. Aslında Trabzon’da çok az Rum kökenli insan vardır. Ancak zamanla bu insanlar ve Rumca konuşanlar Müslüman olmuş ve Türkçe konuşmaya başlamışlardır.

Trabzonlular ne göçmeni?

Trabzon, 1864 Kafkas göçü sırasında göçmenlerin Osmanlı topraklarına girdiği en önemli limanlardan biri olmuştur.

Karadenizliler hangi Türk boyundan?

Karadeniz’in bugünkü demografik yapısını ortaya koyan iki önemli göç hareketinden biri Çepniler tarafından gerçekleştirilip sonradan Kıpçaklar haline gelmiş, diğeri ise Karadeniz’e Kumanlarla birlikte hakim olan ve Kırım Hanlığı’nın başlıca unsurlarından biri olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.

Trabzon çepni mi?

Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni olarak bilinir. Günümüzde Çepniler çoğunlukla Karadeniz bölgesinde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşarlar. Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler çoğunlukla Sünni mezhebine mensuptur.

Trabzon Rumları kimdir?

Pontus Rumları veya Karadeniz Rumları (Yunanca: Πόντιοι, Ελληνοπόντιοι Póntioi, Ellinopóntioi; Gürcüce: პონტოელი ბერძნე ი, Pontoeli Ber) dznebi), geleneksel olarak Pontus Alpleri’ndeki (Kuzey Anadolu Dağları) Pontus bölgesinde yaşayan etnik bir Rum grubudur. Karadeniz.

Trabzon Rumca mı?

Etkilenen bölgelerden biri de Doğu Karadeniz. Pontus Rumcası, Romeika veya Trabzon Rumcası olarak bilinen varyant bugün hala Trabzon’un Çaykara, Of, Sürmene ve Tonya ilçelerinde varlığını sürdürüyor. Bölgede prestijli bir dil olan Türkçe de uzun zamandır konuşuluyor.

Trabzon hangi mezheptir?

Trabzon halkının yaşam ve ritüellerinin büyük ölçüde İslami inanç tarafından belirlendiği şüphesizdir. Neredeyse hepsi Sünni mezhebine bağlı kalmaktadır.

Ofluların soyu nereden gelir?

Gürcistan’dan göç eden Kıpçak toplulukları da bölgedeki Türk nüfusunu güçlendirdi. Bu gelişmeler sonucunda küçük bir azınlık haline gelen Rum Ortodoks halkının son temsilcileri nüfus mübadelesi sonucunda bölgeyi terk edince Of’un bugünkü nüfus yapısı ortaya çıktı.

Trabzonlular hangi soydan gelir?

Fatih Sultan Mehmed döneminde Trabzon’a Karamanoğulları ailesinden Türkmenler, Oğuzların Avşar boyundan Türkmenler ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de yerleştirilmiştir. Trabzon, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra Kırım Türkleri tarafından da yerleşim yeri olarak seçilmiştir.

Trabzonda eskiden kimler yaşadı?

Ancak, Kolkhlar, Drillerler ve Makronlar gibi yerel kabileler uzun süre Trabzon çevresinde yaşamışlardır. Aynı yüzyılda, Karadeniz bölgesi Kafkaslardan gelen Kimmerler ve onları takip eden İskitler tarafından istila edilmiştir.

Trabzonlular en çok nerede?

Trabzon’da yaşayan insanların %88’i Trabzon nüfusuna kayıtlıdır. Gümüşhane ve Giresun’dan gelen insanların çoğu Trabzon’da yaşamaktadır. Trabzon dışındaki Trabzonlular çoğunlukla İstanbul, Kocaeli ve Ankara’da yaşamaktadır.

Trabzon Rumları nereden geldi?

Doğu Anadolu Rumları Buradaki Rumların bir kısmının kökeni, 1461’de Trabzon’un fethinden sonra bu bölgelere göç eden Rumlara kadar uzanmaktadır. Buradaki Rumların çoğunun kökeni ise, Geç Roma ve Bizans dönemlerinde Pontus Alplerinden buraya gelen çiftçilere, askerlere, memurlara ve tüccarlara kadar uzanmaktadır.

Trabzonlular nereden göç etmiştir?

İnsanların en çok sıkıntı çektiği yer Trabzon bölgesiydi. İnsanlar çözümü yurtdışına gitmekte buldu. Göçmenler geçici olarak Trabzon’dan Zonguldak, İstanbul, Bulgaristan, Romanya, Rusya ve Gürcistan’a gittiler.

Bütün Trabzonlular laz mı?

Sonuç olarak Lazlar ile Trabzonlular arasında yanlış anlaşılmaların ortaya çıktığını görüyoruz. Her iki toplum da Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde yaşıyor ancak farklı etnik kökenlere sahipler.

Ofluların soyu nereden gelir?

Gürcistan’dan göç eden Kıpçak toplulukları da bölgedeki Türk nüfusunu güçlendirdi. Bu gelişmeler sonucunda küçük bir azınlık haline gelen Rum Ortodoks halkının son temsilcileri nüfus mübadelesi sonucunda bölgeyi terk edince Of’un bugünkü nüfus yapısı ortaya çıktı.

Kaynak: gundogduasfalt.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir